Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Reflektioner från en knytkonferens

Reflektioner från en knytkonferens
Skrivet av Sabina
Måndag 24 september 2012 kl. 00:18

Ni vet, det var så galet mysigt på förra helgens orientaliska knytkonferens att det egentligen är svårt att formulera det i ett enda inlägg. Timmarna gick så fort, alldeles för fort och pratet ville liksom aldrig ta slut. Vi hade medvetet lagt passen på 30 minuter för att det inte skulle kännas alldeles för långt för de som ville prata om något och samtidigt lagt in bra med pauser mellan för att det skulle finnas utrymme om något behövde ta längre tid - och ändå var pauserna i princip obefintliga.

Maria Hansson Österlund pratade engagerat om uttrycken tarab och shaabi, Ellinor Nordlund och Nancy från Dockteater Amusé bjöd på en liten skrattpaus och Maria Granström visade exempel på hur man kan göra sin egen magdansdräkt.

Britt Thellberg, med gott stöd av "Habiba", hade med sig en massa gamla bilder och affischer från slutet av 80-talet/början av 90-talet och berättade hur den orientaliska dansen såg ut i Sverige då samt hur det kom sig att hon alls fastnade. Efter det en intensiv och engagerad diskussion ledd av Ülkü Holago om dansjobb, betalning och att representera dansen. Sabriye Tekbilek, Tina Buni och Rebecca Lindner satt i panelen men övriga i rummet bidrog minst lika mycket med frågor, funderingar och reflektioner. Och avslutningsvis pratade Ulla Edenmark om tribal och vad det egentligen är samtidigt som Cecilia Esbjörnsson fick igång en diskussion om att hitta dansglädje när tröttheten sätter in och hur vi kan motivera varandra.

Knytkonferensen blev kort sagt precis så som en knytkonferens borde vara och som jag själv hade hoppats på; en dag då vi delade vår gemensamma glädje för dansen och även ventilerade funderingar vi alla har men kanske aldrig hinner prata om. Även utanför de två salarna blev det ett sorlande mingelområde under lunchpausen samt mellan passen och efteråt var vi flera som gick till ett närliggande fik och pratade vidare. Och nu pratas det vidare på nätet, bland annat har det skapats en Facebookgrupp för de som vill eller åtminstone vill försöka sy en egen dansdräkt.

Som arrangör vill jag förstås tacka till alla er som kom och bidrog till en kärleksfylld dag. Tack tack tack tack! När dagen var slut kändes det som alldeles självklart att planera in ytterligare en dag under nästa år, och så blir det - håll utkik! (Och hör gärna av dig redan om du vill delta med en programpunkt.)


Nyare inlägg:
Tävling: Vinn ett halsband »


Kommentarer

Frejatora
Måndag 24 september 2012 kl. 09:04
Tack själv! Vilken härlig dag fylld av värme och gemenskap!
Kramar från Åsa

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Orientalista Knytkonferens

Vad är väl en orientalisk knytkonferens... om inte alldeles underbar!

2 oktober 2013 kl. 21:51
Ännu en orientalisk knytkonferens är till ända och vi försöker sammanfatta alla intryck från en lång, intensiv och alldeles underbar dag.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Varför arrangerar vi en orientalisk knytkonferens?

27 augusti 2012 kl. 20:49
Jag är nyfiken - vad skulle hända om vi orientaliska dansare samlas under samma tak utan träningskläder - vad skulle vi prata om och vilka nya idéer skulle vi få?
» Läs hela inlägget

Fyra boktips om dans och invandring genom tiderna

6 oktober 2013 kl. 10:03
På Orientalistas knytkonferens pratade Maria om huruvida det fanns magdans i Sverige på 1700-talet. Svaret är nej, men följande fyra böcker avslöjar annat som hände här hemma i Sverige förr.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.