Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Danskarusellen - en turnerande danstävling där en dansgrupp och alla i publiken vinner

Danskarusellen - en turnerande danstävling där en dansgrupp och alla i publiken vinner
Skrivet av Leo
Fredag 9 januari 2015 kl. 11:59

Studiefrämjandets turnerande danstävling Danskarusellen kan ses som ett smörgåsbord av dans, där det samtidigt utspelar sig en dansgruppernas och dansstilarnas battle royal. Lyckligtvis riskerar publiken bara att träffas av tunga beats och flygande färgglada slöjor komna ur glittriga färgexplosioner från denna battle - en risk väl värd att ta. Tävlingens delmoment avgörs genom omröstning kombinerat med en jury av kunniga, och även om jag inte vågar gissa vinnaren bland dansgrupperna är jag rätt säker på att publiken kommer att stå som vinnare när allt är över.

Över lag fungerar formatet bra: Varje grupp får en mycket kort presentation och uppträder sedan. Blandingen av stilar gjorde att varje nummer fick en distinkt karaktär och publiken en varierande show; det goda tempot gjorde att showen blev mycket dans och lite tävling.

Jag såg det tredje och sista passet på turnéns första stopp, Katapulten, där gruppernas stilar gick från carnival, till orientaliskt, till k-pop, till burlesque fusion, till yosakoi - en lagdans från Japan - och avslutade med jazzfunk. Blandningen av stilar var inte en tillfällighet - detta är en show för allätare. De med smalare smak, möjligtvis lutande åt det orientaliska, kan glädjas åt att antalet grupper som dansar orientalisk stil har gått från en magdansös förra året - Felicia Farihah Gliving Kant- till tre grupper detta år. Felicia tog andraplatsen och utsågs till årets skickligaste dansare under förra Danskarusellen; något som säkert gjorde konstformen gott, och en fackla för årets grupper att plocka upp.

Just detta pass var det Tamally Bellydance som stod för det orientaliska och mest färgglada, med ett magdansnummer koreograferat av Eftichia Vassalidou. Även om varken scenen eller ljussättningen var optimala för dem lyckades de placera tillräckligt mycket färg, glitter, tempo och rörelse på scenen för att gå av den med mer än hedern i behåll.

Kanske är jag för präglad av orientaliska dansshower, men mitt främsta klagomål är att detta första stopp blev en uppvisning av koreografier, istället för underhållning som involverar publiken som deltagare. Till tävlingens försvar kan sägas att det var ett uppträdande på en liten scen i en enorm hangarliknande välupplyst mässhall; det återstår att se, men jag har gott hopp om att de kommande showerna kommer att ha både bättre scen, lokal, publikkontakt och helt enkelt vara bättre underhållning.

Givet att starten trots detta var både underhållande och sevärd ser jag fram emot nästa stopp: Då är det Circle Tribes tur att uppträda med ett orientaliskt nummer.


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Magdans Danstävling Tamally Danskarusellen

Videoglimtar från helgens Danskarusell

27 april 2015 kl. 18:20
Tävlingen Danskarusellen pågår för fullt och igår söndag var det regionsfinal i Stockholm. Tre orientaliska nummer fanns med på scen och en av dem gick vidare till final! Grattis till Tamally!
» Läs hela inlägget

Full representation i Danskarusellen

2 april 2015 kl. 10:41
De färgglada slöjorna har virvlat färdigt och glittret har lagt efter första fasen av Danskarusellen. Flertalet orientaliska nummer har varit med och ett helg gäng har även gått vidare till regionsfinal.
» Läs hela inlägget

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.