Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Boktips: I Killed Scheherazade

Boktips: I Killed Scheherazade
Skrivet av Hanna
Måndag 7 mars 2011 kl. 13:10

Bättre sent än aldrig, nu är det sannerligen dags för Orientalista att kasta sig in i böckernas värld! Första boktipset ut blir den fantastiska ”I killed Scheherazade. Confessions of an angry arab woman” från 2010, av Joumana Haddad.

Författaren är en libanesisk poet som 2008 startade arabvärldens första erotiska kulturmagasin Jasad (”kropp”). Som om inte en sådan bedrift skulle räcka fortsätter hon att imponera på alla upptänkliga sätt: hon är kvick, intellektuell och inte minst en feministisk bulldozer, ångar fram, sparkar uppåt, sätter pekfingret i min bröstkorg och tvingar mig att ifrågasätta mig själv.

Att läsa Haddad är att förstå hur den pågående revolutionen i mellanöstern är möjlig. Avståndet mellan den unga generationen i arabvärlden och den unga generationen i väst krymper radikalt. Man får alla eventuella fördomar om den arabiska kvinnan vända upp och ned (och skrattar lite skamset för sig själv under tiden), man utbildas och utmanas, inspireras och uppviglas, och framförallt; man njuter hejdlöst.

Igenkänningsfaktorn är skyhög och bidrar till att uppfylla vad jag antar är ett av bokens syften: att få oss att inse att vi är precis likadana oavsett var i världen vi råkar bo. Att kvinnokamp och kampen för demokrati handlar om samma saker, globalt och lokalt. Att vi har ett ansvar för oss själva och våra liv.

Haddad skriver, ”I despise and criticise people who victimise themselves /…/ I don’t see myself as a victim. As much as I’ve been attacked and insulted, I’ve been praised and encouraged. Complaining is not an option.” Det finns mycket i det uttalandet man skulle kunna kritisera, men jag tycker att det är så befriande så jag låter bli. Min uppmaning blir istället: fira den internationella kvinnodagen genom att gå ut och införskaffa ett exemplar av ”I killed Scheherazade”. Bli klokare på köpet.


Äldre inlägg:
« Ny magdansfilm på väg


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Seminarium i Malmö
Lördag 20 augusti 2011 kl. 17:00
» Läs en kommentar

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Joumana Haddad Boktips Recension

Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien

23 januari 2015 kl. 09:10
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget

Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi

2 oktober 2014 kl. 19:54
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget

Boktips: Blood of flowers

23 oktober 2013 kl. 11:46
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers av Anita Amirrezvani är en sån bok.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.