Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

2½ timmar Dabke senare...

2½ timmar Dabke senare...
Skrivet av Sabina
Torsdag 21 maj 2009 kl. 18:35

Ja, hjälp. 17 minuter in på klassen tittade jag överraskat på klockan och tänkte "jag är redan trött". Det var skutt och hopp, och en del stamp. Lägg där till allt annat än lätta stegkombinationer - precis som det ska vara när det är Dabke. Men Yasser elSwery hade gott humör och tålamod. Dessutom assisterades han av Nour som tålmodigt hjälpte till att förklara de olika stegen och kombinationerna.

Jag har haft lite strul med vänster knä och tänkte att det nog inte skulle bli helt lycklig av en massa hårda hopp. Mycket riktigt dröjde det heller inte länge innan knät började mola lite. Men skam den som ger sig, jag försökte dansa på så gott jag kunde. Och efter någon timme la det sig och nu i efterhand känner jag ingenting. Ingenting i knät alltså. Höger vad är en helt annan historia.

Dabke är en rolig dansstil som man gärna dansar tillsammans med andra. Det märktes tydligt eftersom Nour då gärna ville vara med. Utanför smög en annan av gästlärarna, Magdy el Leisy, och tog sig ibland in i träningslokalen för att både titta och delta. Titt som tätt fick vi även korta besök av andra lärare som tog ett par steg med oss innan de försvann vidare.

Hanna kommenterade skämtsamt efteråt min video med "orientalisk form av Riverdans" och hon har väl rätt på ett sätt. Det är mycket benarbete, snabbt benarbete. Och jättekul.

Just nu sitter vi i festivalbazaren och laddar inför showen som börjar om en timme.


Äldre inlägg:
« Inför SBDF
Nyare inlägg:
Danshelgen fortsätter »


Kommentarer

Emma OsmaniEmma Osmani
Söndag 20 september 2009 kl. 13:23
Syrisk dabke är verkligen konditionskrävande...*puh*

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Dansshow i Stockholm
Torsdag 21 maj 2009 kl. 19:30
» Såg du showen? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Dabke SBDF Workshop

En workshop med Mahmoud Reda

24 maj 2010 kl. 09:16
Jag hörde tidigt talas om Mahmoud Reda och hans bidrag till den orientaliska dansens historia. Redan år 1959 skapade han nämligen dansgruppen Reda Troup i Egypten som sedan turnerat världen runt. Nyligen...
» Läs hela inlägget

Intensiv orientalisk helg

12 maj 2010 kl. 22:21
Ok, stort andetag - nu kör vi. Medan mina jobbkollegor har diskuterat helgens sköna långledighet har jag mest radat upp grejer som jag ska göra. Imorgon börjar vi med att jag och brudarna ska uppträda...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Danshelgen fortsätter

23 maj 2009 kl. 14:41
Är hemma på en kort mat- och sovpaus mellan två workshops. Imorse vid halvtio haltade jag in på Riddarfjärdsskolan; jag har fortfarande grym träningsvärk efter dabkekursen i torsdags och det var nog tur...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.