Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Oh My Dabke

Oh My Dabke
Skrivet av Sabina
Torsdag 11 juni 2009 kl. 23:19
Det har blivit mycket dabke på sista tiden och Omar Souleymans konsert i tisdags var inte en besvikelse. Majoriteten av publiken stod dock otippat still så det tog inte många minuter förrän vi trängde oss fram till området närmast scen och hängde med i den lilla men otroligt engagerade "ringdansen".

Det är någon speciellt med levande musik som upplevs på nära håll. Omar själv kräver inte direkt uppmärksamheten från oss, tvärtom gör ju de ständig närvarande solglasögonen att han har distans till oss även när han står allra längst ut scenkanten. Hans musik är gjord för att dansa till, vi upplever den med hela kroppen. Det kräver dock lite koncentration ibland, vissa stegkombinationer är inte att leka med och jag kände mig stundvis uppenbart begränsad. Jag har hemläxa!

Morgonen efter vaknade jag till en av Souleymans cd-skivor, men Omar på cd-skiva är inte alls lika spännande som Omar live på en scen. Dabke gör sig helt klart bäst i konsertlokal när man själv är i rörelse.

Förresten; Hur många gånger har ni hört en gruppmedlem presenteras på scen med enbart ordet "poetry"? Visserligen var hans huvuduppgift att byta texter på en datorskärm och lite sporadiskt klappa takten, men i övrigt deltog han varken i sång eller musik. (Applåder fick han förstås ändå.)
Nyare inlägg:
MagdansSpa »


Kommentarer

Cissi
Torsdag 11 juni 2009 kl. 23:34
Jag fick mersmak o vill definitivt dansa mer dabke så snart det ges tillfälle! =) Och vad gäller killen utan märkbar funktion på scenen... Jag funderar på att hoppa på nästa band jag träffar o fråga om de behöver en "poet". Jag ställer upp!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser


Läs fler orientaliska reflektioner om:

Konsert Dabke

Caravan of Life

18 augusti 2015 kl. 19:49
Persiske Omar Khayyam och svenske Carl Michael Bellman har mer gemensamt än man kan tro. Sarah Riedel och Mahsa Vahdat med musiker bjöd på en musikalisk upplevelse under Stockholms kulturfestival som vävde samma då och nu, där och här.
» Läs hela inlägget

Best of Sweden

14 augusti 2015 kl. 10:25
De finns mitt bland oss. De är stora artister i sina hemländer, men här är de okända. Konserten Best of Sweden visar upp några av de bästa artister som finns i Sverige med musik från Iran, Syrien och Egypten.
» Läs hela inlägget

Jafar Hasan Aboud & Mazguf Ensemble

21 maj 2015 kl. 18:54
Vi var på plats när Jafar Hasan Aboud och bandet Mazguf Ensemble bjöd på konsert på Moriska Paviliongen. Det var ett möte mellan traditionellt och nytt samt arabiskt och svenskt.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.