Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Bok: Dromedarer i Douz

Bok: Dromedarer i Douz

Författare: Marianne Schmidt
ISBN: 91-979520-2-8
Förlag: Ord Text Mening

Skrivet av Sabina
Fredag 6 juli 2012 kl. 09:11

Det är något speciellt med dromedarer, ett väldigt ståtligt djur som vi allt som oftast lite slarvigt kallar för kamel.

Ett par månader efter att det arabiska våren startade satt svenska Marianne i Tunisien och märkte ett oroande lugn; Revolutionen gjorde att turisterna höll sig borta och Marianne som livnär sig på just turistturer i Sahara insåg att det kommer att bli ett tufft år.

Så hon skrev Dromedarer i Douz, en söt lite bok där alla intäkter oavkortat går till foder för de djur som direkt drabbas av turisternas frånvaro.

Och söt är just det som får summera boken i helhet. Den är kortfattad och oregelbunden; Marianne blandar generell information om dromedarer med tips på hur man till exempel ska bete sig om en dromedar anfaller (ställ dig i en buske!) samt kortare historier från sitt och dromedarernas liv i Tunisen. I tillägg är boken full av bilder från Mariannes och dromedarernas vardag. Det känns ärligt och kort sagt får den mig att tycka om dromedarer ännu lite mer än jag redan gör.

Men det märks att den sattes ihop väldigt snabbt. Det hade till exempel inte skadat med lite mer redigering av texterna som ofta saknar båda röd tråd samt början och slut. Och ibland ligger texten direkt på en bild vilken gör den än mer svårläst. Syftet må vara gott men helhetsintrycket är spretigt och förlaget kan knappast ha engagerat sig nämnvärt i läs- och bildupplevelsen.
Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Dromedar Recension Kamel Boktips

Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien

23 januari 2015 kl. 09:10
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget

Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi

2 oktober 2014 kl. 19:54
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget

Boktips: Blood of flowers

23 oktober 2013 kl. 11:46
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers av Anita Amirrezvani är en sån bok.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.