Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Orientalisk bokjakt på bokmässan

Orientalisk bokjakt på bokmässan
Skrivet av Sabina
Måndag 26 september 2011 kl. 11:35
Ja, jag vet att orientalistan i mig var ett år för sent ute, det var ju förra året som bokmässan hade afrikanskt tema. I år var det tyska som uttalat stod i fokus, men det gick att göra fynd ändå och på den internationella scenen fick arabvärlden rätt stort utrymme. Jag hann bland annat lyssna på Cecilia Uddén när hon berättade om sina upplevelser i Libyen. Det var generellt en väldigt positiv och vacker bild hon gav av landet och när moderatorn frågade om de dåliga upplevelserna kunde Uddén bara nämna "doften av journalister som inte tvättat sig på en vecka".

Fyra nya böcker på temat Nordafrika/Mellanöstern följde med mig hem;

Talals Hus - bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza
av Therese Cristiansson (» Bokus)
Journalisten Terese Cristiansson flyttade under några månader in i ett bombat hus i ett av de värst drabbade områdena i Gaza.

I väntan på talibanerna - Afghanistan inifrån
av Jesper Hour (» Bokus)
Huor brottas med de Stora Frågorna: Vad rör sig i huvudet på en taliban? Hur har kvinnorna det? Och varför går allt åt helvete? Men han funderar också över de Något Lättviktigare Problemen: Var får man tag på en caffelatte i Kandahar? Vad klottrar Isafsoldaterna på toaletterna?

I det sista regnet
av Janesh Vaidya (» Bokus)
Berättaren är på väg tillbaka till sin hemby i Kerala i södra Indien. Han minns sin uppväxt där hans älskade farmor var den som stod honom allra närmast. Under dagarna som följer sker händelser som förändrar hans syn på livet.

Chicago
av Alaa Al-Aswany (» Bokus)
Vardagliga små dramer som blir livsavgörande, stora drömmar som förvandlas till självbedrägerier, skenbart komiska kulturella missförstånd som leder till tragedier.

Chicago stod på min inköpslista redan tidigare, men de andra tre är nyupptäckter som jag ser fram emot att ta mig an. Den där högen med böcker "att läsa" börjar bli rätt hög nu, men fyra böcker till gör nog ingen skada...


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Böcker

Boktips: Två charmiga böcker om en svensk medelålders man på vift i Indien

23 januari 2015 kl. 09:10
Ni vet de där romanerna där huvudpersonen åker till Indien för att hitta sig själv? Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand skulle kunna vara en sån bok – bara det att huvudkaraktären Göran Borg är en medelålders, överviktig och en riktig sur man.
» Läs hela inlägget

Möten med balocher - varje människa är ett epos av Mahmud Doulatabadi

2 oktober 2014 kl. 19:54
´Möten med balocher´ utspelar sig under årsskiftet 1974-1975 i Balochistan. Leo har läst och reflekterat över en roman som både skär sig, kritiserar och hyllar på samma gång - men berättelsen fungerar.
» Läs hela inlägget

Boktips: Blood of flowers

23 oktober 2013 kl. 11:46
Vissa böcker hugger tag i dig med en gång och låter dig inte vila, de äter sig in i ditt medvetande och du kan inte sluta tänka på dem. Blood of flowers av Anita Amirrezvani är en sån bok.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.