Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Mediterranean Delight i Marocko

Mediterranean Delight i Marocko
Skrivet av Sabina
Måndag 13 juni 2011 kl. 20:54

De två sista dygnen i Marrakech blev intensiva med två sena kvällsshower, en workshop i marockansk folkdans och rätt mycket shopping. Även om showerna självklart var minst en timme försenade och vår taxi hämtade oss på pumpatid klockan midnatt (eftersom vi bodde en bit bort i mer mörka kvarter) så hann vi se massor av bra, mindre bra och riktigt rolig dans. I torsdags hann vi ses andra delen av solotävlingen som bestod av improvisation till darbuka. Av nio tävlanden hade jag tre favoriter, men en dansjoker stod på listan som inte alls följde några regler för orientalisk dans men hängav sig helt åt musiken och sin egen dans: Såg mer afro ut än orientaliskt och hon fick rejäla applåder för sin insats även om de flesta av oss säkert tänkte "oj". Efter tävling fick vi bland andra se Asi Haskal, Fifi Ness, festivalens organisatör Simona Guzman och Nawarra som alla också undervisade på festivalen. Nawarra Nästa kväll inleddes med ett fejkat marockanskt bröllop där "bruden" bars in i "brudkorg", fick en kort hennatatuering på ena handen, marockansk grupp sjöng och sedan bjöds det på kakor i bästa marockanska stil. Om jag inte hade varit på ett par marockanska bröllop tidigare så hade jag inte ens fattat hälften av vad som hände i salen, men nu kunde jag förklara det mesta för mina vänner som mest satt och väntade på riktiga dansuppträdande. Kakfat Och visst fick vi även dans. Speciellt föll jag för Lotus Niraja från Amerika, underbar dansös som bjöd på sig själv och körde ett tablanummer som både inspirerade och kändes nytt. Men generellt tyckte jag att det var en genomgående hög kvalitet på festivalgästernas dansnummer, de var lika bra och roliga att se på som lärarna kvällen innan. Mellan showerna hann jag också med ännu en rolig workshop med Nawarra, denna gång i marockansk folkdans. Det var festivalens sista pass och många var trötta i både huvud och kropp, men de få som tog sig dit dansade så svetten rann. Jag hörde flera som efteråt sa att det kvar festivalens bästa klass, och jag kan inte annat än hålla med. De sista varma timmarna i Marrakech i lördags spenderade jag och kollegorna med att strosa runt i souken och köpa grejer. Mest småprylar, men bland annat köpte jag på mig några chikattbälten att knyta om rumpan. Nu ska här dansas. Och om jag får skryta lite... arabiskan tar sig, i flera fall höll jag längre konversationer och imponerade på de lokala försäljarna. Fler bilder finns på Facebook.
Kommentarer

Emma OsmaniEmma Osmani
Tisdag 12 juli 2011 kl. 04:08
Jag älskar Lotus Nirajas DVD "The Icing on the Drum Solo",inte nog med en jätterolig trumsolokorre-den innehåller dessutom långa avsnitt med tex:gester,hur man dansar i högklackat,libanesisk stil,4 uppträdanden,hur man kan anpassa tablasolo för grupp o massa annat...rekommenderas 100%!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Dansshow Festival Marrakech Mediterranean Delight Festival Marocko Workshop Nawarra

Chikatt har gjort mig helt matt

9 juni 2011 kl. 19:08
Chikatt-workshop med Nawarra var helt underbart. Svettigt, galet och helt helt helt underbart. Återigen en lärare som mantrade om att vi skulle le och vara glada, och sen blev det dansa av...
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer

Beledi - glöm inte att le

9 juni 2011 kl. 09:46
Så mycket intryck, så mycket dans. Det är härligt att röra på fläsket igen även om det inte är allt för många veckor sedan sist. I går eftermiddag blev det beledi med egyptiska Fifi Ness. Återigen var...
» Läs hela inlägget

Tävlingsvinnare från festivalen i Marrakech

7 juli 2011 kl. 15:54
Nu finns det massor av videoklipp från dansfestivalen i Marrakech där jag var för en månad sedan. Bland annat har arrangören lagt upp klipp på alla tävlingsdeltagare och för mig som bara såg deras tablasoloimprovisation...
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.