Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Sangeet - Om att uppträda på ett indiskt bröllop

Sangeet - Om att uppträda på ett indiskt bröllop
Skrivet av Sabina
Måndag 28 februari 2011 kl. 10:18
Redan i somras pekade Preeti på mig och sa "You, dance!" och jag nickade jakande. "Alla måste dansa eller sjunga" hette det så jag förberedde en koreografi och packade ner en blå dansdräkt i resväskan. Väl på plats var det på indiskt maner först lite otydligt var och när jag skulle dansa men jag tog mig till Sangeeten med dräkt och accessoarer i en väska och spanade in läget.

Scen - check
Ljudsystem på plats - check
CD-skivan fungerade i deras CD-spelare - check
Omklädningsrum (nå, ett stort skynke i ett hörn) - check

Och på plats fanns redan både musiker, sångare och dansare. Så jag smet in i omklädningsrummet och hälsade på de andra dansöserna (som förstås tittade nyfiket på mig). Plötsligt presenterades jag även för en konferencier som frågade ut mig om mig och mitt nummer samt berättade att jag var nummer fem på körschemat.

Körschema - check (börjar kännas väldigt seriöst det här)

Värt att nämna nu är att innan alla "utlänningar" reste till Indien fick vi en 30-sidor tjock guide med bra saker att veta, ta med sig och förbereda sig på. Och en punkt var "Inget dekolletage"; d.v.s vi fick inte klä oss så urringat att dekolletaget blev synlig... Och om det är något min blå dräkt gör med mina bröst, så är det att pressa fram ett rejält dekolletage. Det skapade förstås en viss oro och nervositet, för hur kul är det att dansa för en publik som anser att man klätt sig oanständigt?!

Medan jag stod och minglade med resten av gästerna och försökte spela helt oberörd så drog showen igång och speciellt de två första dansöserna var otroligt härliga att titta på.

Ni får spola fram till slutet av den här filmen för att se den första dansen, och spana speciellt in hennes fingrar! Wooa, som vågor! Men klippet innehåller också indiska kläder och allmänt bröllopsmingel om man vill spana på det. (Texten fortsätter efter videofilmerna.)... och här fortsätter showen! Massor av dans tillsammans med livemusik och sång. Jag är så glad att de här klippen finns, för då får jag chans att se det som jag missade när jag klädde om.Längst fram i publiken satt brudparet och deras släktingar. Därefter var det mest indier medan alla utlänningarna (svenskar, amerikaner, italienare, islänningar m.fl.) stod och tryckte längst bak i salen; Ungefär 250 människor totalt i publiken. Mitt uppträdade finns inte upplagt på YouTube (än, påstås det) men så snart jag hade kastat ifrån mig slöjan efter det långsamma entrénumret blev publiken bra mycket mer högljudd än på filmerna ovan. De klappade, de tjoade, de dansade och jag fick till och med en busvissling (från en äldre indisk herre som stod och tryckte vid baren påstods det). Det spelade ingen roll att jag fick improvisera andra hälften av låten (det var så kul att jag glömde allt var koreografi hette) och dekolletaget var det inte någon som brydde sig om. Det var en adrenalinchock som var totalt och när jag avslutningsvis lockade upp folk att dansa och en stund senare smet av scenen fortsatte tydligen folk att dansa som galna. Lycka! Showen fortsatte sen med ytterligare ett par nummer innan det övergick till en korts stunds dansgolv. Bakom skynket hade jag allmänt kramkalas med de fantastiska dansöserna, vi stod och hyllade varandra jättelänge och tackade för att ha varit del av varandras uppträdande. En av tjejerna håller på att lära sig magdans berättade hon (och ytterligare 22 andra stilar) och hennes lärare har samma namn som jag.

Men andra chocken kom senare, när showen var slut och ljudteknikerna höll på att packa ihop. Det började med att en liten flicka kom fram och blygt sa att jag dansade jättefint och tackade mig. En stund senare kom en man fram och presenterade sin familj och berättade om sin dotter som har börjat ta danslektioner. Sedan kom det fram ett par äldre damer, och så fortsatte det. Hela återstoden av kvällen. Två timmar tog det mig att äta från buffén för det var så många som ville fram och prata med mig och berätta att jag var "too good". Jag fick till och med kommentarer från gäster som inte hade sett mig uppträda för att de antingen kom försent eller var ute och hämtade mat. Även brudens mor sa att jag och effekten min dans hade på festen hade överträffat alla hennes förväntningar.

Förmodligen var det kombinationen av en total överraskning och att en av de influgna utländska gästerna faktiskt ställde sig på scen som överrumplade de indiska gästerna. Flera kommenterade just att det var något nytt och "något annat". Och "too good", "too good". Men även de andra utländska gästerna var glatt överraskade, några visste att jag skulle uppträda men hade aldrig sett mig innan.

Jag har minnen från ett par tjejer som stod och studsade längst bak samtidigt som de gjorde tumme upp till mig. Och jag har också hört berättelser om andra gästers reaktioner; Till exempel de medelålders indiska männen i baren som först stod still och sedan släppte loss totalt i både dans och visslingar.

Jag behöver nog få se en film av det hela för att alls ta in allt som hände under de korta tio minuter jag var på scen, men det var helt klart en häftig upplevelse på så många olika sätt.

(Tack till Andrew för fotografiet av mig)


Kommentarer

sara
Onsdag 25 maj 2011 kl. 10:52
Hej kan ni komma ut och dansa i andra fester ?

sara
Onsdag 25 maj 2011 kl. 10:53
kan ni komma och dansa indiska i andra fester ?

SabinaSabina
Onsdag 25 maj 2011 kl. 11:16
Hej Sara.
Det kan jag/vi absolut, beror på vad du vill ha. Jag mailar dig.

TINA
Lördag 29 juni 2024 kl. 18:59
Hej Sabina

Jag undrar om ni har möjlighet att komma och dansa på vårt bröllopsfest den 3 augusti?

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Bröllop Sangeet Indiskt bröllop Dansshow Video Indien

En luciashow för Musikhjälpen

14 december 2014 kl. 17:24
Minerva och Team Oriental bjöd på en härlig orientalisk luciashow igår kväll i Uppsala där alla intäkter gick till Musikhjälpen. Men när showen väl var slut var det Johan som överraskade oss alla mest.
» Läs hela inlägget

Vasantotsava dansfestival i New Delhi

2 mars 2014 kl. 20:29
Karin har varit i Indien och besökte dansfestivalen Vasantotsava - en festival under ledning av den kände och framgångsrike kathakdansaren Birju Maharaj.
» Läs hela inlägget

Bilder från Arabian Nights på Nalen

23 april 2013 kl. 09:27
DanceConnection i Stockholm bjuder på massor av härliga bilder från förra helgens show med gästartisten Aziza från Montreal.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.