Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Indiska bangles och hur man handlar dem - på riktigt

Indiska bangles och hur man handlar dem - på riktigt
Skrivet av Sabina
Onsdag 16 februari 2011 kl. 22:08
Jag har fått ny respekt för indiska bangles, armband alltså. De hårda ringarna som indiskor ofta har flera, många, mycket av på båda handlederna. Visst har jag tidigare köpt några enstaka i ett försök att "hänga med" men det har mest sett fattigt och fånigt ut. Under min första shoppingdag i Mumbai för ett par veckor sedan gick jag in i en större banglesbutik men det blev inte bättre, jag kände mig mest vilsen. Det var många färger och varianter som täckte väggarna och även när jag bad att få titta på några av dem så blev jag ändå inte klok på vad jag ville ha.

Men när jag en stund senare följde med Preeti in i en annan butik så föll polletten ner. Man ska inte titta på vad som finns utan fråga efter det man vill ha eller visa upp något man ska matcha dem mot. Preeti hade nämligen med sig en del från sin klänning och efter bara en snabb titt på den började killen bakom disken plocka fram lådor, burkar och högar av armband i olika storlekar och varianter. Ett kort stund senare bara höll han upp en pinne med förslag på en kombination med smala samt breda, enkla samt dekorerade armband i olika färger som alla matchade klänningen. Efter ett par kommentarer från Preeti tog han ännu ett varv bland alla lådorna och kombinerade ihop en ny kombination. Och så höll han på tills hon var nöjd.

Själv hittade jag vid samma tillfälle ett par tjockare armband (längst ner till höger på bilden) som kompletterades med enkla guldringar. En vecka senare när jag köpt på mig ett par snygga indiska klänningar kunde jag också ta med mig färgprov och få hjälp att hitta rätt armband. Jag hamnade i den större butiken jag först provat lyckan i och stannade denna gång kvar i säkert 40 minuter. Resultatet blev de två andra armbandskombinationerna längst ner på bilden och båda kombinationerna innehåller fyra olika typer av armband som matchats för att passa just mig och mina snygga klänningar (mer om dem senare när jag fått tag i bra bildbevis). Samtidigt fick vi med oss flertalet snygga hårspännen och bindis (ni vet, såna där små färgklickar/stenar man kan ha mitt i pannan). Och lyckades även matcha ett hårspänne så bra till en klänning att jag till och med fick kommentarer om det på bröllopets sista festkväll. Finns mycket i de där butikerna, men det gäller att låta killarna gräva i lådor och burkar.

Och så är det ju alltid en ny och ovanlig en upplevelse att ha upp till fyra män som springer runt och väljer ut smycken till mig. Ovanlig men trevlig.


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Bangles Indien Smycken Shopping

Glittergrattis till Caroliné

31 augusti 2012 kl. 14:39
Efter några dagars funderande och med hjälp av Preeti, som var den som köpte och tog hem glittret till oss, har vi till slut enats om en vinnare.
» Läs hela inlägget

Tävling: Vinn indiska glittersmycken

13 augusti 2012 kl. 09:21
Nu blir det tävling på Orientalista igen! Vinn bindis och annat glitter från Indien. Elva ark med godis för ögonen kan bli ditt.
» Läs hela inlägget - 32 kommentarer

En klänning att dö för

27 januari 2011 kl. 18:11
Självklart. När vi strosar runt i Mumbai och letar efter en Lengha till bruden så händer förstås det typiska; Jag utropar ett wow och hittar mig själv plötsligt inlindad i värsta häftiga, jättevacka,...
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.