Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Shakedown - är din dräkt körsäker?

Shakedown - är din dräkt körsäker?
Skrivet av Sabina
Måndag 11 oktober 2010 kl. 10:21
Min bror är doktorand i fordonsdynamik på KTH och det är underbart att då och då upptäcka hur mycket vi faktiskt har gemensamt. Redan för flera år sedan hittade jag ordet shimmey i en av hans böcker och då handlade det om att skapa stabilitet i bilen så den inte skakar för mycket. Ja, precis motsatt mot vad vi strävar efter, men ändå.

Igår vid middagsbordet hemma hos föräldrarna gick diskussionen från spräckta byxor vidare till danskjolar som hasar ner under ett uppträdande. Jag berättade om en danskollega som råkat ut för det nyligen samt om Louises underbara uppträdande på hotellrummet i Kairo i somras när hon testade om kjolen till nya dräkten satt kvar på rumpan eller inte när hon shimmade. (Det gjorde den inte!)

Min bror nickade och sa "Shakedown-test"!

Shakedown görs medan man utvecklar nya bilar, båtar eller andra fordon, handlar helt enkelt om att den ska testköras och se hur väl den håller ihop eller uppför sig. Det gäller även dansdräkter, de bör dansas in innan man går ut på scen. Begreppet shakedown passar så fantastiskt väl in på oss orientaliska dansöser att jag nästan undrar om inte bilbranschen har snott det från dansbranschen. Hur som helst tar vi tycker jag att vi (åter)inför det nu.

Glöm inte att göra ett shakedown-test, ett måste på alla nya dräkter.
Annars riskerar ni att stå med rumpan bar!

(Det är inte dräkten på bilden som omnämns ovan.)


Kommentarer

Orientalista-Hanna
Måndag 11 oktober 2010 kl. 10:43
Ha ha, "dräkten på bilden har inget samband med texten", som i Bullen :-)
För övrigt är Shakedown ett underbart nytt uttryck som jag genast lägger till i min vokabulär. Tacka din broder.

Sophiawolph
Måndag 11 oktober 2010 kl. 14:43
Jag skulle vilja lägga till fenomenet "Shakeup" också. När dräkten hasar upp som en korv i midjan och slitsen glider upp till skrevvarning. I ett otal dräkter har jag sytt in ett par små skjorts som höll allt på plats i både upp- och nedåtgående rikning plus sidledes. Rekommenderas! Går också att fixa till i "butt-lift"-version, men det kanske är en annan tråd... ; )

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Shimmey Magdansdräkter

Unboxning av en magdansdräkt från Eman Zaki

25 oktober 2013 kl. 12:47
Förberedelse pågår inför kommande dansfestivalmaraton och Cecilia hade lyckas omdirigera en leverans från Kairo hem till mig där hon tillfälligt flyttat in. Och så ringde det på dörren...
» Läs hela inlägget

Isabelles blåglittriga magdansdräkt

7 juli 2013 kl. 19:57
Isabelle fastnade för ett blå pärl- och paljettbroderat tyg som sedan sakta växte fram till en vacker magdansdräkt...
» Läs hela inlägget

Ylvas blå magdansdräkt - häftig drapering över höften

9 juni 2013 kl. 10:32
Bjuder på bilder på en blå magdansdräkt skapad av Ylva som också uppträdde med den på en elevshow i för ett par veckor sedan.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Dansdräkter

Inspiration för dig som funderar på att sy en egen dansdräkt. Välkommen att bidra med bild på din egen dräkt, maila oss på kontakt@orientalista.se.

Privatannonser Second Hand

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.