Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!
OBS! Den här festen har redan varit och vår eventkatalog uppdateras inte längre.

Eldfesten 2010

Eldfesten 2010
Fest: -21:00
Plats: Riddarholmen, Stockholm
Arrangör: Eldfesten

Eldfesten, eller Chahar Shanbe Suri som den heter på farsi/dari/tadzjik, är en kulturell högtid som firas den sista tisdagen före vårdagjämningen som exakt faller in med det iranska/kurdiska/afghanska/tadjikiska nyåret Norouz/Newros).

Denna högtid är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året (Norouz/Newros) i fokus och har firats i nästan 4000 år tillsammans av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer. Eldfesten har därför genom historiens gång varit förbjuden att fira i olika länder då den ansetts utgöra ett hot mot den nationella/religiösa/etniska identitet som makthavarna strävat efter att etablera.

Till exempel har den nuvarande regimen I Iran förbjudit firandet av Eldfesten men traditionen är så pass djupt rotad så att den firas varje år trots förbudet och så kommer det även att vara i år.

Vi vill ta vara på och lyfta fram denna folkliga tradition genom att fira Eldfesten 2010 som aldrig förr med sprakande eldar, ljuvlig musik, enastående artister och fantastiska pyrotekniska shower. Vi vill genom denna festival sprida ljus, värme och kärlek med eldens intensitet .

Vårt mål är att denna folkfest skall flyttas ut från förorten in till stan och där etableras som en återkommande festival i Sverige till för alla oavsett nationalitet och etnisk tillhörighet.

På scen: Abjeez, Hakan Vreskala, Burned Out Punks (Eldshow) m.fl.


Läs mer på www.eldfesten2010.comKommentarer

Var du där? Skriv och berätta hur det var.
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Logga in här eller registrera ett nytt konto här.
Orientalista ansvarar inte för ovanstående arrangemang, kan inte svara på följdfrågor och eller garantera att uppgifter tillgänglig på denna webbplats alltid är korrekta. Vänligen kontrollera alltid information direkt med arrangören.

Mer att upptäcka hos Orientalista

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.