Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!
OBS! Den här dansshowen har redan varit och vår eventkatalog uppdateras inte längre.

Manta

Manta
Dansshow:
Plats: Pusterviksteatern, Göteborg
Arrangör: Pusterviksteatern

Dansaren och koreografen Héla Fattoumi minns hur hon i barndomens Tunis lekte med familjemedlemmarnas slöjor men behövde själv aldrig bära plagget. När Paris senare blev Hélas hemstad väcktes både nyfikenhet och motstridiga känslor inför att så många väljer att bära plagget. Hon införskaffade en heltäckande slöja för att utforska ämnet utifrån sina perspektiv; som koreograf, dansare och arabisk kvinna formad av dubbel kultur. Att utforska slöjan inifrån så började arbetet med verket Manta.

Tillsammans med koreografen Eric Lamoreux ger sig Héla Fattoumi in i detta kontroversiella ämne. Plagget kom att vägleda processen, Héla beskriver det som att sensationer sköljde över henne; utifrån liksom inifrån, prövades slöjans begränsningar, riskerades rörelsen, ett steg, en dans. I Manta utforskas de av ett religiöst laddat plagg satta gränserna för att finna ett konstnärligt uttryck. På scenen tar detta sin form tillsammans med projicerade texter, filmklipp, internet, och musik. Manta frammanar bilder av klaustrofobi, stolthet och inte minst frigörelse genom Hélas egen närvaro och specifika uttryck i detta laddade solo.

Koreografi: Héla Fattoumi/Éric Lamoureux
På scen: Héla Fattoumi


Läs mer på www.goteborg.seKommentarer

Såg du showen? Skriv en kommentar.
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Logga in här eller registrera ett nytt konto här.
Orientalista ansvarar inte för ovanstående arrangemang, kan inte svara på följdfrågor och eller garantera att uppgifter tillgänglig på denna webbplats alltid är korrekta. Vänligen kontrollera alltid information direkt med arrangören.

Mer att upptäcka hos Orientalista

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.