Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Om att inte ta bilder under föreställningar

Skrivet av Sabina
Söndag 17 november 2013 kl. 22:34

När jag var på Nalen tidigare i höstas för att njuta av värsta magdansshowen så tog jag bara en bild med kameran som jag la upp på Orientalistas instagram-konto.

Magdansshow på Nalen

Visserligen en snygg bild, men det var ju inte för strålkastarljuset och backdropen som jag var där.

En av orsakerna var den uppenbara att arrangörerna bad oss att inte ta bilder under showen, bland annat för att det fanns ett kamerateam på plats. Men en ännu starkare anledning är att artisterna tycker det är rätt tråkigt om publiken mest består av lysande små dioder och skärmar. Publikkontakt är viktig i en föreställning och ett leende och en blick är så mycket roligare att mötas av än lysande dioder. Bra publikkontakt ger ju en bättre show som ger gladare publik som ger... och så vidare...

För egen del finns det också fördelar med att inte sitta med kameran i hand och filma/fota som besatt. Den här gången kunde jag njuta av showen oavbrutet utan att invänta snygga poser och ljusvinklar och jag kunde applådera när jag kände för det utan att först behöva ge kameran ett nytt grepp eller lägga ner det i knät.

Och så undrar jag; Alla de där bilderna som vi tar för privat bruk - hur ofta tittar vi egentligen på dem i efterhand? (Och ni som inte var där och istället väntar suktande på uppladdningar på internet - det är alltid bättre live...) ;)

Är det månne så att vi har en ny (retro)trend på gång efter några år med intensivt mobilkameraanvändande - kommer vi att börja uppleva mer på plats och dokumentera mindre? Om man lyssnar till arrangörernas önskemål så verkar det så men är vi besökare redo för det än?
Kommentarer

Britt
Söndag 17 november 2013 kl. 23:00
Dessutom är det störande för övrig "skötsam" publik, som verkligen följer uppmaningen och bara vill uppleva direkt. Förra året hade jag raden framför mig ett par tanter som höll upp sina relefoner o filmade!!? Deras displayer lyste starkt och var väldigt distraherande! Så du som inte hörde vad Ann sa innan, visa lite mera hänsyn framöver, framförallt till de uppträdande, men även till oss övriga!

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Dansshow i Stockholm
Lördag 21 september 2013 kl. 20:00
» Läs en kommentar

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Magdans Dansshow

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar

Bilder från Layalis Elevshow, våren 2015

26 maj 2015 kl. 10:49
Vårterminen är i princip slut och Sverige har kokat av terminsavslutningar och elevshower. Vi bjuder på färgglada bilder från en av Layalis shower tidigare i maj.
» Läs hela inlägget

14 bilder från Layalis elevshower hösten 2014

17 december 2014 kl. 16:45
Det är som sagt elevshowstider och jag har på en vecka klarat av inte mindre än fyra shower, varav två var med Layali. Här bjuder vi på härliga bilder på många av de dansare som uppträdde under de båda kvällarna.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.