Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Europeisk och indisk klassisk musik möts i Vinterviken

Skrivet av Leo
Onsdag 16 juli 2014 kl. 11:29

Det är oftast när två dittills skilda världar möts som de intressantaste kombinationerna uppstår. Kanske beror det på att ju större avståndet som ska överbryggas är, desto större skicklighet krävs det för att få ihop något som inte är intressant enbart som varnande exempel. Men med mer risk kommer oftast större belöning, och det var med det i åtanke jag gav mig av till Vinterviken för att lyssna på en dubbelkonsert som utlovade "indiskklingade tolkningar av klassiska stycken, bland annat Chopin och Albeniz" och indisk klassisk musik. Dagen hade bjudit på mulet väder och lite regn, så när solen tittade fram och värmde var det kvällens första vinstlott. När caféet som konserten hölls på hade en god grillbuffé var det den andra vinstlotten.

Nu återstod bara själva musiken, mitt egentliga syfte med att vara där.

Jag var inte den ende som tyckte att det var värt att gå dit, och det var ren tur att jag lyckades ta en plats mitt framför scenen. Konserten började med de indiska tolkningarna av europeisk klassisk musik, framförda av Stian Grimstad och Gregor Hendler, på respektive sitar och gitarr. Resultatet var trevligt och blandningen fungerade. Mina favoritpassager var dock när sitaren och gitarren spelade tillsammans utan att någon av dem dominerade.

Indisk dubbelkonsert

Den andra halvan av dubbelkonserten stod gruppen Palace on Wheels för. De spelade nordindisk klassisk musik och började med en raga jog, vilket är en uppsättning kompositionsregler (raga) som skall vara särskilt lämpade för musik som spelas på kvällen. Med tabla och en drömsk sitarslinga kan jag bara hålla med. Efter jog kom en kortare och intensivare folklig raga från Punjab innan kvällsmörkret började sänka sig över Vinterviken.

Vinstlott!

Indisk dubbelkonsert

Indisk dubbelkonsert


Leo

Gästskribent
» Mer på Orientalista om och av LeoKommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.


Relaterade händelser

Konsert i Stockholm
Tisdag 15 juli 2014 kl. 18:30
» Var du på konserten? Skriv en kommentar.
Konsert i Stockholm
Lördag 19 juli 2014 kl. 19:00
» Var du på konserten? Skriv en kommentar.

Läs fler orientaliska reflektioner om:

Konsert Indisk musik

Stockholm Sangeet Conference med öppen scen på Stallet

17 oktober 2015 kl. 10:15
Leo har varit på Stockholm Sangeet Conference och bland annat lyssnat på en diskussion om hur man blandar klassisk dans med modern.
» Läs hela inlägget

Deepa Nair Rasiya

23 augusti 2015 kl. 20:31
Deepa Nair stod i festivalprogrammet som varandes från Indien och bland hennes verk finns sufisk andaktsmusik - men hon är är född i London, och konserten på Stockholms kulturfestival innehöll inslag från flera världar.
» Läs hela inlägget

Caravan of Life

18 augusti 2015 kl. 19:49
Persiske Omar Khayyam och svenske Carl Michael Bellman har mer gemensamt än man kan tro. Sarah Riedel och Mahsa Vahdat med musiker bjöd på en musikalisk upplevelse under Stockholms kulturfestival som vävde samma då och nu, där och här.
» Läs hela inlägget
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.