Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Arabiskan börjar leka i huvudet på mig

Skrivet av Sabina
Torsdag 14 januari 2010 kl. 11:45
Ett bra tecken! Jag har börjat leka med ord och hur de skrivs, sägs och hör ihop. Jag och min lärare Annour har väldigt kul på lektionerna och skrattar mycket eftersom jag ställer många envisa frågor och försöker dra, för mig väldigt logiska, paralleller för att begripa stavningar eller ap-jobbiga grammatiska regler. Han håller inte alltid med mig, men oftast tycker han att jag har roliga frågor eller observationer.

När jag skulle säga att min mor “härstammar från tjeckien” (من اصل تثيكي) fnissade vi till exempel länge åt ”chicki” som fick mig att spontansjunga ”chicky boom boom chicky boom”. Jag har också till slut äntligen lärt mig skillnaden på kontor (مكتب) och bibliotek (مكتبة) - det räcker att göra om det maskulina ordet kontor till femininum så har man ett bibliotek istället. Det säger väl sig själv, eller hur?

Det är också lite fascinerande att ordet “samma” (نفس) i bestämd form (النفس) betyder psykologi och även används i samband med självdisciplin, själ och självrespekt. Om inte annat så fastnar orden lite snabbare i huvudet på mig när gör jag såna reflektioner.

Annars så har vi nu kommit till det ”svenska kapitlet” och börjat prata väder. Kallt väder, varmt väder, soligt väder och just nu mest kallt kallt kallt överallt. Både här nere och hemma i Sverige. Men igår var vi på hammam och blev både varma och rena. Tänk att något så enkelt som att sitta nästan naken på ett slitet mosaikgolv i en i övrigt lika stilen byggnad kan kännas så lyxigt bara för att det dels är varmt, dels för att man skrubbar huden så den blir alldeles len och mjuk.


Kommentarer

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Studera arabiska Arabiska

Hur många arabiska studieböcker kan man ha?

1 oktober 2011 kl. 16:35
I veckan drog min kvällskurs i arabiska igång. Jag har inte läst i ordnad form på ett år nu så det var verkligen på tiden. Det är en helt ny lärare för mig och jag hade ingen aning om han tänkte använda...
» Läs hela inlägget

Kvällslitteratur x 501

31 augusti 2010 kl. 09:19
Jag har lite svårt att tajma in fortsatta studier i arabiska i höst. Distanskursen har inte fler nivåer och kvällkurs har jag, handen på hjärtat, inte tid med tyvärr. Så jag fortsätter enligt min kanske...
» Läs hela inlägget

Plötsligt händer det

23 februari 2010 kl. 18:07
Jag har sedan jag lämnade Marocko känt mig lite rostig i arabiskan. Förra veckan kom jag visserligen igång med både kvällskurs och distanskurs igen, men jag har inte varit helt nöjd med att jag faktiskt...
» Läs hela inlägget - 5 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.