Orientalista har varit på paus sedan 2015.
  Men nu (2024) överväger vi en comeback i blogg/artikel-format. Vill du vara med? För att det ska fungera behöver vi skribenter från flera delar av Sverige. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av att vara med.

  Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.
 • Dansskolor
 • |
 • Dansare
 • |
 • Henna
 • |
 • Tipsa oss!

Tio år som magdansös

Skrivet av Sabina
Tisdag 3 maj 2011 kl. 10:43
För tio år sedan bodde jag i Marocko då min dåvarande man jobbade på ett svenskt företag där. Jag fördrev dagarna mest med att jobba vid datorn, fika med vänner och gå runt på marknaden. Lite sporadiskt skrev jag även dagbok, och så här står det den 3:e maj 2001:

Oj, vad det händer grejer. Var på magdanskurs, och det ska jag försöka fortsätta med. [...] Jag tror jag hade lätt för det, eller så var det lätt. Det i alla fall inga problem att hänga med i rörelserna. Nästa vecka ska jag nog lura med mig de andra svenska tjejerna. Faktiskt riktigt kul att få skaka på höfterna. Det var som på danslektion igen, fast inte alls lika ansträngande. Jag blev knapp svettig, men inte heller uttråkad för det var inte mycket traggla rörelser. Det dansades.

Det är alltså otroliga tio år sedan. Tio år sedan jag följde med Claude till sportklubben strax utanför stan där ett gäng ambassadörsfruar hade bokat in en magdanslektion med en lokal dansös. Jag var yngst i klassen och förstod inte många ord av vad läraren sa eftersom alla utom jag pratade franska. Men jag hängde med ändå, minns tydligt att vi med en gång lärde oss drop ´n Kick och jag kan fortfarande nynna på låten som vi gjorde koreografi till.

Jag hann bara gå några lektioner innan jag tyvärr tröttnade på lärarens divalater (kunde bland annat komma försent upp till en timme). Och när ambassadörsfruarna hade gjort sitt första (och kanske sista) uppträdande på en privat fest blev det inga fler dansklasser.

Några månader senare skrev jag en krönika där jag bland annat konstaterade det här:
Även om man nu pratar om magdans så är det magen som känns som det minsta problemet när man står där med ena foten på tå och armarna i vädret. Det största arbetet görs av höfterna; framåt och bakåt, cirkulera i åttor och det klassiska smådarret.

Jag har lärt mig mycket sedan dess och självklart har även min syn på dansen också växt och förändrats. Men det var uppenbarligen ett frö som såddes i mig eftersom jag visste att jag ville fortsätta med det, dock hade jag nog aldrig kunnat gissa att jag nu tio år senare skulle ha kommit så långt att jag till och med är lärare. Och fortfarande har jag så otroligt mycket kvar att lära mig, det här är bara början.
Äldre inlägg:
« Dansens Dag 2011


Kommentarer

T.
Tisdag 3 maj 2011 kl. 22:41
Helt underbart! Som man säger - You don´t stop dancing from growing old, you grow old from stopping to dance..Det här är bara början, we aint seen nothing yet :)

Skriv en kommentar!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Klicka på logga in högst upp för att just logga in eller registrera ett nytt konto här.Läs fler orientaliska reflektioner om:

Workshop Magdans Marocko

Beledi - glöm inte att le

9 juni 2011 kl. 09:46
Så mycket intryck, så mycket dans. Det är härligt att röra på fläsket igen även om det inte är allt för många veckor sedan sist. I går eftermiddag blev det beledi med egyptiska Fifi Ness. Återigen var...
» Läs hela inlägget

Musica Tam Tam - musik i öknen

22 juni 2013 kl. 19:24
En midnattskonsert i Saharas öknen kan vara både fantastisk, magisk och alldeles... ´tam tam´. Då är det bra att man kvällen efter kan kombinera med lite magdans och darbuka i Marrakech.
» Läs hela inlägget

Klart jag har tid att dansa i Marocko

20 juni 2012 kl. 20:01
Att hålla i dansklass i Fes kan också betyda att man måste hämta slöjor och bambupinnar och ta sig genom medinan med många frågande blickar efter sig.
» Läs hela inlägget - 3 kommentarer
» Registrera konto
» Logga in

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.