OBS! Den här seminariet har redan varit. Sök här efter kommande seminarier.

Författarsamtal med Shahrnush Parsipur och Moniru Ravanipur

Författarsamtal med Shahrnush Parsipur och Moniru Ravanipur
Seminarium:
Plats: Stadsbiblioteket , Göteborg
Arrangör: Göteborgs Kulturkalas

Näringslivsgruppen presenterar ett samtal mellan Shahrnush Parsipur och Moniru Ravanipur, två av sin generations viktigaste röster inom persiska samtidslitteraturen. Trots censur och pappersbrist i 1980-talets Iran lyckades de bli viktiga röster och har spelat stor roll för kvinnors situation i Iran.

Den iranska författaren, Shahrnush Parsipur har fängslats för sina åsikter både under shahens tid och efter iranska revolutionen 1979. Samtliga hennes böcker är bannlysta i Iran och sen början av 1990-talet lever hon i exil i USA. På svenska finns ”Kvinnor utan män”, den mest kända av hennes böcker som också filmats. Handlingen utspelas år 1953, en militärkupp utförd av amerikanska och brittiska säkerhetsstyrkor, har återinsatt shahen. Parsipurs fokus ligger dock inte på det politiska spelet utan på den iranska kvinnans situation. Hon skildrar fem kvinnor som alla söker sin identitet. Berättelserna är fulla av magiska, absurda och poetiska inslag. För sina beskrivningar av kvinnlig sexualitet men också banala vardagssituationer som att ensam lämna hemmet arresterades hon och anklagades för att ha kränkt samhällsnormerna och moralen samt för att ha propagerat för lösaktighet.

Författaren Moniru Ravanipur var en av 17 aktivister som hotades av rättegång i Iran efter att anklagats för att sprida anti-iransk propaganda under en konferens i Berlin 2001. I en landsomfattande polisinsats konfiskerades alla hennes böcker från samtliga Irans bokhandlar och bibliotek, och hon tvingades så småningom i landsflykt. Trots att flera av hennes böcker bannlystes och censurerades av iranska myndigheterna blev Ravanipur under decenniet efter revolutionen en av Irans mest kända författare. Hennes skrivande är fyllt av folksagor, magi och fantasi, influerat av barndomen i södra Irans landsbygd. Hon har skrivit romaner, dramatik och böcker för barn.

Samtalsledare Athena Farrokhzad, poet, dramatiker och översättare. Tolk är Namndar Nasser.

Fri entré


Läs mer på goteborgskulturkalas.seKommentarer

Ladda upp en bild!
Var du där? Skriv en kommentar eller ladda upp en bild!!
Vänligen respektera vedertagen nätetikett.
Kommentar:


Namn:

E-postadress:


Är du en orientalista? Logga in här eller registrera ett nytt konto här.
Orientalista ansvarar inte för ovanstående arrangemang, kan inte svara på följdfrågor och eller garantera att uppgifter tillgänglig på denna webbplats alltid är korrekta. Vänligen kontrollera alltid information direkt med arrangören.

Mer att upptäcka hos Orientalista

Bilder från Cairo by Night 2015

8 november 2015 kl. 13:41
Höstlov för grundskolorna brukar betyda extra mycket danskurser och shower för dansskolorna. I Stockholm till exempel, arrangerades tredagarsfestivalen Cairo by Night med utländska gästartisterna Zahra och Raed Abd ElGhany.
» Läs hela inlägget

Assala Ibrahim på besök i Sverige

1 november 2015 kl. 15:14
Det var fint gästbesök i Stockholm den här helgen då Assala Ibrahim kom till stan för både show och workshop. Förutom El Kawliya med Assala själv bjöds det på dansshow med en massa fina dansöser.
» Läs hela inlägget - 1 kommentar
» Registrera konto
» Logga in

Medlemsaktiviteter

» Alexandrabiltaji är ny medlem.
» Dan Westman har kommenterat på TV-program om Bollywooddans och magdans: Hej! Var kan man se magdansen från SVT. Den är ju borttagen...
» Läs fler nya kommentarer

Efterlysningar

Har du bilder/filmer från en större dansshow eller konsert? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.

Annons

Är du en Orientalista?

Skaffa dig ett Orientalista-konto! Du kan bland annat kommentera blogginlägg och artiklar eller lägga upp second hand-annonser.

» Kontakta oss gärna om du har tips på konserter, shower, fester eller annat orientaliskt och kulturellt som sker i Sverige.

Gästskribenter efterlyses

Vill du gästskriva på Orientalista? Skicka ett mail och berätta vad du vill skriva om.

Bilder efterlyses

Har du bilder/filmer från en dansshow, konsert eller annat kulturevenemang? Skicka till kontakt@orientalista.se så kan vi ev. publicerar dem här på webbplatsen.